Krémsajtos céklamártogatós
Csempésszünk egy kis keleti ízvilágot és hangulatot az ebédlőasztalotokra!
Inspiráció
Mindig örömmel merülök bele a keleti ízekbe, legyen szó egy hozzánk közelebbi arab konyháról vagy kicsit távolabbi indiairól. A Pingrumba és nagytestvére, a Dobrumba éttermek a kedvenceim, ahol pluszban még az afrikai gasztronómiával is megismerkedhetünk. A hideg mezzéik megunhatatlanok. Minden alkalommal inspirálnak, hogy itthon is kipróbáljak valami hozzájuk hasonló kencét. Hetente tudnám ezeket fogyasztani, annyira finomak. Ezúttal egy céklás-krémsajtos-diós verziót hozok nektek. Bízom benne, hogy titeket pedig én inspirálhatlak ezúttal. 🙂
Hozzávalók
- 200 g fehér krémsajt
- 1 db nagyobb fej cékla
- 15 g vaj
- 1 csokor friss petrezselyem
- 10 g dió
- 1 kk őrölt rozmaring
- 1 ek olívaolaj
- só, bors
- +pirítós, sok fokhagyma
Nem rég fedeztem fel a „The Mooore” termékeit. Hazaiak, Lidl-ben kapható például a termékcsalád. Használható természetesen bármilyen más krémsajt is hozzá, de javaslom ennek a (laktózmentes) verzióját.
Ha szereted az édes és sós ízeket együtt, néhány szem gránátalmával is megbolondíthatod még a kencét.
Meleg pirítóssal tálaltam, amit vastagon megkentem a tunkolás előtt fokhagymával!
Készítsd el lépésről lépésre!
1. lépés
Tisztítsd meg a céklát, majd vágd kisebb kockákra. Sós vízben főzd puhára.
2. lépés
A megfőtt cékladarabokat rakd a turmixba, mellé 4-6 kanállal a főzővízből is. Mindezt turmixold össze a 200 g sajttal és a 15 g vajjal.
3. lépés
Fűszerezés. Ízlés szerint sóval és borssal. Ezen kívül turmixold hozzá a csokor petrezselyem felét (apróra vágva) és az 1 csapott kávéskanálnyi őrölt rozmaringot.
4. lépés
Kanalazd ki egy kis tálba, takard le, majd tedd be a hűtőbe pihenni néhány órát, hogy megkeményedjen.
5. lépés
A hűtőből kivéve tálald. Locsold meg egy evőkanálnyi olívaolajjal, apróra vágott dióval és petrezselyemmel. Fogyaszd fokhagymás pirítóssal.
További receptek
Barackos-kókuszos galette
A franciák kedvenc pitéje glutén-, cukor- és laktózmentes verzióban
Tápiókapuding, mézes-fahéjas szőlő
Napjaink egyik legtrendibb egészséges desszertje a te konyhádban is!
Lazac, kápiás quinoa, saláta
Nyár van. Minden roskadásig tele friss zöldségekkel. Most élvezzük ki.
Epres-citromos mascarpone torta
Szép és ízletes sütemény. Nyáron (is) ideális vendégváró.
Paradicsomos avokádó toast
Hétvégére vagy ráérősebb reggelekre egy finom kávé mellé. Egészséges, vitaminokkal és élettel teli. Az elkészítése és persze az elfogyasztása is örömmel tölt el.
Rusztikus brokkoli-répa korongok
Egészséges, mutatós vendégváró falatoknak is ideális lehet.