Epres lazac 

Karalábépürével, spárgával, sok friss zöldfűszerrel. Egy kis gourmet-érzés otthonra. 

Hozzávalók (2 főre)

  • 90 g vaj
  • 350 g karalábé
  • 10 szál zöldspárga
  • 2 db lazacfilé
  • 5 db eper
  • 15-20 szem pisztácia
  • 4-5 szál friss oregánó
  • 4-5 szál friss kapor
  • 1 ek balzsamecet

Azt szerintem már tudjátok rólam, hogy nagyon szeretek kísérletezni a konyhában, mindig valami újat megálmodni. Ezek a receptek általában intuitívan születnek meg: vagy bevásárlás közben jön egy hirtelen ötlet, vagy a hűtőben lévő alapanyagokat bámulva. Ezúttal a polcokon sorakozó friss eprek adták az ihletet.

Hazudnék, ha azt írnám, ez egy költséghatékonyan megvalósítható recept. De nem is ez a célom vele. Sokkal inkább egy egészséges, könnyed, nem a klasszikus házias ízeket hozó ebéd- vagy vacsoraötletként született meg a recept.

Próbáljátok ki, van rá mód! Lepjétek meg magatokat vagy a szeretteidet egy különleges, de könnyen elkészíthető vacsorával. 

Glutén- és laktózmentes recept
Egészségtudatos táplálkozás - recept

Lépésről lépésre

1. lépés

Készítsd elő a zöldségeket, az epret, a pisztáciát. A karalábét vágd fel kisebb darabokra. Az epreket mosd meg, majd vágd – mérettől függően – 4 vagy 8 darabba. A pisztáciát pucold meg, majd vágd nagyobb darabokra. Legyen rusztikus. Az oregánót és a kaprot mosd meg.

A spárgákat szintén mosd meg, majd a fásabb részeket törd le az aljáról. Tipp: a fásabb végénél és a közepénél megfogva próbáld meg finoman elpattintani. Ha eltört, a zsengébb részeket tedd félre, a végeit vagy dobd ki, vagy tedd el spárgakrémlevesnek.  

2. lépés

Sós vízbe tedd fel főni a karalábédarabokat. Ha megpuhultak, 5-6 evőkanál főzővíz, 50 g vaj és a friss oregánó társaságában turmixold krémesre. Ha keménynek ítélnéd meg, 1-2 evőkanál főzővizet még adj hozzá. Ízlés szerint ízesítsd sóval és borssal. 

3. lépés

Fővő vízben puhítsd 4 percig a spárgákat, majd szedd ki egy serpenyőbe, amiben közben megolvasztottál 10 g vajat. Süsd tovább 4 percig, percenként megrázva/megfordítva a serpenyőben a spárgákat. Minimálisan sózd, borsozd.  

4. lépés

Egy másik serpenyőben olvassz, majd forrósíts fel 30 g vajat. Tedd bele a lazacfiléket. (Előtte ellenőrizd, hogy szálka nem maradt benne, pikkely pedig rajta, ha bőröst választottál). A bőrös oldalával lefelé kezd el sütni, spatulával nyomd le, hogy ne „göndörödjön”. Közben sózd meg. Ha megpirult, fordítsd meg. 4-5 perc alatt elkészül, vastagságtól függően. 

5. lépés

Egy harmadik, kisebb serpenyőben olvassz fel 5 g vajat. Szórd bele az eper- és pisztácadarabokat, add hozzá a balzsamecetet, majd pirítsd 1-2 percig. Kanalazd a megsült lazac tetejére, majd szórd meg a felaprított friss kaporral. Mehet mellé a spárga és a karalábépüré is.  

További receptek