Gluténmentes keksz

Puha, omlós. Nehéz leállni vele. Frissen sülve már-már addiktív.

Hozzávalók

  • 200 g vaj
  • 100 g cukor (vagy 140 g eritrit)
  • 1 db tojás
  • 200 g rizsliszt
  • 50 g Szafifree péksütemény liszt
  • 1 kk útifűmaghéj
  • 1/2 csomag gluténmentes sütőpor
  • 1 csipet só
  • 3 kk kakaópor
  • 40 g sütéshez használt étcsoki
  • Díszítéshez: 30 g étcsoki és 1 evőkanál olívaolaj, dió

Még az Ünnepek előtt kértek tőlem tanácsot, hogy tudok-e házi, igazán finom kekszreceptet küldeni. Sajátot, akkor még nem tudtam, de felbuzdulva ezen, elkészítettem egy gluténmentes verziót. Első próbálkozás volt, de nem hiábavaló. A sütőből kivéve – miután egy kicsit hűlt és díszítettem – egész nehéz leállni a fogyasztásával…

Gluténmentes keksz
Gluténmentes keksz

Készítsd el lépésről lépésre!

1. lépés

Egy tálban keverd habosra – egy mixer segítségével – a vajat, a cukrot és a tojást.

2. lépés

Egy másik tálban keverd össze a száraz alapanyagokat, majd öntsd hozzá a vaj – cukor – tojás habosított hármasát. Az egészet alaposan gyúrd össze.

3. lépés

Felezd el a tésztát. Az egyik feléhez gyúrd hozzá a kakaóport, a másikhoz pedig a 40 g apró darabokra vágott csokidarabokat. Pihentesd egy órát a hűtőben.

4. lépés
Vedd ki a hűtőből. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, a tepsibe mehet a sütőpapír, majd a kis korongok. Megformálhatod a kezeddel, de ha egy golyót készítesz és egy pohár aljával lenyomod, korongot formálva, az is ideális. Tetszés szerint díszítheted valamilyen olajos maggal (én pl. diót használtam, de mandula és pisztácia is jól illik hozzá).
Tedd be sülni. 15 perc és kész.
5. lépés

Ha kihűlt, a tetejére mehet olvasztott csoki: 30 g csoki, 1 evőkanál olívaolajjal összekeverve. Olvaszthatod gőz felett vagy mikróban is. A képen látható módon, vagy nyugodtan kreatívkodjatok a díszítéssel saját ízlés szerint.

További receptek