Brokkoli-répa korongok

Vendégváráshoz, filmezéshez, esti csipegetéshez. De vacsorának is ideális, tartalmas és laktató. 

Maradékmentés

Igyekszem minden alapanyagot felhasználni a hűtőmből. Tényleg nagy maradékmentő vagyok. Hozok majd a témában több receptet is, de például ez is így született meg. Négy db sárgarépa és egy néhány napja megvásárolt – de a tervek szerint végül fel nem használt – brokkoli árválkodott a zöldségek között a hűtőben. Egészen jó sorsuk lett végül. 

Gluténmentes recept

Hozzávalók

  • 4 db kisebb sárgarépa (kb 130 g)
  • 1 db (500 g) brokkoli
  • 2 db tojás
  • 2 ek kukoricadara
  • 2 ek sörélesztőpehely
  • 3 ek gluténmentes kenyérmorzsa
  • 60 g reszelt sajt
  • 150 g görög joghurt
  • 0,5 db citrom
  • 10 levél friss zsálya
  • só, bors
  • kókuszolaj a sütéshez

Ez klasszikusan az a recept, ami nagyon egyszerűen elkészíthető „normál”, azaz nem gluténmentes változatban is. A kukoricadara és a GM panírmorzsa helyett használj normál panírmorzsát. Ha tudod, a sörélesztőpelyhet így se hagyd el, hiszen egy extra fehérjeforrásként működő alapanyag. Sajtos íze miatt, maga a reszelt sajt is helyettesíthető vele, abban az esetben, ha laktózmentes verzióban szeretnénk elkészíteni. Görög joghurtból pedig szinte már minden üzlet polcán találunk mentes változatot. 

Gluténmentes korongok
Gluténmentes recept

Hogyan süsd meg?

1. lépés

Úgy, hogy előtte főzd meg vagy párold a zöldségeket. A brokkolit szedd rózsáira, a répát tisztítsd meg és vágd nagyobb hasábokra. Sós vízben főzd meg: a brokkolit kb 15, a répát 25 percig. 

2. lépés

Szűrd le, hagyd kicsit hűlni, majd aprítsd fel a képen is látható módon: a répát apró kockákra, a brokkolit kis darabokra.

3. lépés

A felaprított zöldségekhez mehet a tojás, a sörélesztőpehely, a kukoricadara, a panírmorzsa, a reszelt sajt, illetve só és bors ízlés szerint. Az egészet keverd, majd gyúrd jól össze.

4. lépés

Egy serpenyőben hevíts fel kókuszolajat. A zöldséges masszából formálj a kezed segítségével kis korongokat. Ha kicsit szétesik, ne ess kétségbe, hiszen az olajban szépen összesül majd. Süsd barnára az egyik, majd a másik oldalát. Óvatosan fordítsd! Ne tocsogjon az olajban, de ha elfogy alóla, pótold.

5. lépés

Tunkoláshoz keverd össze a görög joghurtot a fél citrom levébel és reszelt héjával, az apróra vágott friss zsályalevelekkel, sóval és borssal.

Jó tunkolást! Jó étvágyat!

 

További receptek