Epres-citromos mascarpone torta

Lepd meg vele Önmagad, a Párodat, a Családot, a Barátaidat. Szép és kedves vendégváró desszert. 

Hívhatjuk sajttortának is

Próbáltam több típusú sajtból elkészíteni már, de eddig nekem ez a favorit. Talán kicsit zsírosabb állagú lesz a sütés után, de 1-2 csalónap belefér. És hogy tanuljunk is valamit: a mascarpone szarvasmarha eredetű tejszínből préselés nélkül készült, túró állagú, sótlan, nyers olasz friss sajt. Fehér színű, krémes, héjatlan.

Gluténmentes desszert

Hozzávalók

  • 350 g gluténmentes keksz (narancsos-zabos Gullon keksz)
  • 120 g vaj
  • 500 g mascarpone
  • 100 g tejföl
  • 100 g porcukor
  • 3 db tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 0,5 csomag gluténmentes sütőpor
  • 1 db citrom
  • 10-15 szem eper
  • menta, levendula a díszítéshez
  • olívaolaj (opcionális)

Bár én ezidáig fejben mindig Amerikához kötöttem a származását – talán a New York cheese cake ismertsége miatt -, de mint kiderült, egyes történészek írásai szerint már az ókori görögök is ismerték a sajttortát (az első receptet 230-ban jegyezték le), olyannyira, hogy az első olimpián is ezt a süteményt kapták a sportolók. Úgy vélték, hogy a lisztből, sajtból és mézből készült kemencés édesség nagyon jó energiaforrás számukra. 

Epres-citromos mascarpone torta
Mennyei desszert

Lépésről lépésre

1. lépés

Aprító vagy daráló segítségével törd össze a kekszet. Ezek hiányában kézzel, vagy egy fóliába elhelyezve klopfoló vagy nyújtófa segítségével is apró darabokra törhető. 

2. lépés

Olvaszd fel a vajat egy edényben vagy mikróban. Keverd össze a keksszel mindaddig, míg egy egybefüggő masszát nem kapsz. 

3. lépés

Egy kerek tortaformát bélelj ki sütőpapírral. A lenti videóban egy trükk, hogy hogyan tapadhat szépen a falára a méretre vágott papír. Így nem lesz a torta oldala redőzött a begyűrődött sütőpapírtól. Öntsd bele a kekszet, kanál vagy spatula (esetleg pohár segítségével) egyengesd el szépen, majd 150 fokra előmelegített sütőbe tedd be sülni kb. 12 percre.

 4. lépés

Közben készítsd el a mascarponés alapot. Azt keverd össze robotgép segítségével a porcukorral, a sütőporral, a vaníliás cukorral, a tejföllel, a citrom levével és lereszelt héjával (ha kisebb, az egésszel, a nagyobbnak a felével). A tojásokat egyenként add, majd keverd el benne.

5. lépés

Vedd ki a sütőből a torta alapját. Önstd rá a mascarponés masszát, majd 150 fokon süsd 70-75  percet. A közepe még lágynak tűnhet, de ha kihűl, szépen megszilárdul. 

6. lépés

A sütő ajtaját nyisd ki, és hagyd kihűlni azt a tortával együtt. Ha teljesen kihűlt a sütink, a videóban is látható módon, szórd meg porcukorral, a szélét pedig díszítsd a kisebb kockákra vágott eperrel, mentával és levendulával.

További receptek