Epres-citromos mascarpone torta
Lepd meg vele Önmagad, a Párodat, a Családot, a Barátaidat. Szép és kedves vendégváró desszert.
Hívhatjuk sajttortának is
Próbáltam több típusú sajtból elkészíteni már, de eddig nekem ez a favorit. Talán kicsit zsírosabb állagú lesz a sütés után, de 1-2 csalónap belefér. És hogy tanuljunk is valamit: a mascarpone szarvasmarha eredetű tejszínből préselés nélkül készült, túró állagú, sótlan, nyers olasz friss sajt. Fehér színű, krémes, héjatlan.
Hozzávalók
- 350 g gluténmentes keksz (narancsos-zabos Gullon keksz)
- 120 g vaj
- 500 g mascarpone
- 100 g tejföl
- 100 g porcukor
- 3 db tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- 0,5 csomag gluténmentes sütőpor
- 1 db citrom
- 10-15 szem eper
- menta, levendula a díszítéshez
- olívaolaj (opcionális)
Bár én ezidáig fejben mindig Amerikához kötöttem a származását – talán a New York cheese cake ismertsége miatt -, de mint kiderült, egyes történészek írásai szerint már az ókori görögök is ismerték a sajttortát (az első receptet 230-ban jegyezték le), olyannyira, hogy az első olimpián is ezt a süteményt kapták a sportolók. Úgy vélték, hogy a lisztből, sajtból és mézből készült kemencés édesség nagyon jó energiaforrás számukra.
Lépésről lépésre
1. lépés
Aprító vagy daráló segítségével törd össze a kekszet. Ezek hiányában kézzel, vagy egy fóliába elhelyezve klopfoló vagy nyújtófa segítségével is apró darabokra törhető.
2. lépés
Olvaszd fel a vajat egy edényben vagy mikróban. Keverd össze a keksszel mindaddig, míg egy egybefüggő masszát nem kapsz.
3. lépés
Egy kerek tortaformát bélelj ki sütőpapírral. A lenti videóban egy trükk, hogy hogyan tapadhat szépen a falára a méretre vágott papír. Így nem lesz a torta oldala redőzött a begyűrődött sütőpapírtól. Öntsd bele a kekszet, kanál vagy spatula (esetleg pohár segítségével) egyengesd el szépen, majd 150 fokra előmelegített sütőbe tedd be sülni kb. 12 percre.
4. lépés
Közben készítsd el a mascarponés alapot. Azt keverd össze robotgép segítségével a porcukorral, a sütőporral, a vaníliás cukorral, a tejföllel, a citrom levével és lereszelt héjával (ha kisebb, az egésszel, a nagyobbnak a felével). A tojásokat egyenként add, majd keverd el benne.
5. lépés
Vedd ki a sütőből a torta alapját. Önstd rá a mascarponés masszát, majd 150 fokon süsd 70-75 percet. A közepe még lágynak tűnhet, de ha kihűl, szépen megszilárdul.
6. lépés
A sütő ajtaját nyisd ki, és hagyd kihűlni azt a tortával együtt. Ha teljesen kihűlt a sütink, a videóban is látható módon, szórd meg porcukorral, a szélét pedig díszítsd a kisebb kockákra vágott eperrel, mentával és levendulával.
További receptek
Barackos-kókuszos galette
A franciák kedvenc pitéje glutén-, cukor- és laktózmentes verzióban
Tápiókapuding, mézes-fahéjas szőlő
Napjaink egyik legtrendibb egészséges desszertje a te konyhádban is!
Lazac, kápiás quinoa, saláta
Nyár van. Minden roskadásig tele friss zöldségekkel. Most élvezzük ki.
Paradicsomos avokádó toast
Hétvégére vagy ráérősebb reggelekre egy finom kávé mellé. Egészséges, vitaminokkal és élettel teli. Az elkészítése és persze az elfogyasztása is örömmel tölt el.
Rusztikus brokkoli-répa korongok
Egészséges, mutatós vendégváró falatoknak is ideális lehet.
Az első
Elkezdem. Elindítom a saját gasztroblogomat. Fogadjátok szeretettel a gluténmentes recepteket, az írásaimat.
+ за пост
_________________
скачать мобильные приложения для букмекерских контор