Vegán tejberizs, ribizli

IR-barát. Barna rizsből készül. Cukormentes. Az egészségtudatos életmód egyik szeretett reggelije vagy vacsorája lehet, diétába is könnyen beilleszthető.

IR-barát verzió

A tejberizs sokunk gyerekkori kedvence. Imádtam, ahogy anyu készítette, tejesen, puha riszszemekkel, sok kakaóval vagy fahéjjal, nah meg persze cukorral megszórva. Azóta felnőttünk, a szervezetünk pedig sokunknak jelzett, hogy ideje változtatni az étkezési szokásokon. Jómagam ekkor űztem ki teljesen a glutént az életemből (sok év után kiderült, hogy nem fogyaszthatom), de az inzulinszintem sem volt fényes, a hormonháztartásról meg már ne is beszéljünk. Ez a verzió (ami ugyan nem győzi le a gyerekkorit) diétába is könnyen beilleszthető, reggelire vagy vacsorára, hidegen és melegen is ideális lehet. 

Cukormentes, gluténmentes, tejmentes

Hozzávalók

  • 120 g barna rizs
  • 6,5 dl mandulatej
  • 2,5 dl víz
  • 3 ek eritrit
  • 120 g ribizli
  • kakaó a szóráshoz
  • friss mentalevelek díszítéshez

Miért inkább a teljesértékű barnát? Ugyan nem olyan csilivili, mint fehér társa, de a szervezetünk számára valamennyi fontos tápanyagot tartalmazza és a glikémiás indexe is kedvezőbb (55, azaz közepes, míg a fehér rizsé már a magas kategóriába esik).  A legnagyobb különbség, hogy a barna rizs nem finomított, nem esik át a hántolási folyamaton, azaz a korpát és a csírát is tartalmazza, nem csak a magot, ezáltal jóval magasabb a rosttartalma. Nagyon jó mangán-, kácium- és magnéziumforrás. Nyugtatja az idegeket, segíti az emésztést. 

Vegán tejberizshez
IR-barár

Lépésről lépésre

1. lépés

Mosd meg a rizst (van, aki ajánlja egy egész éjszakára beáztatni, én most ezt nem tettem meg), tedd fel főni annyi vízzel, hogy ellepje (a 2,5 dl kímért adagból). Ahogy párolog alóla, pótold.

2. lépés

Egész sokáig elhúztam a főzését, közepes lángon másfél órát főztem, de lehet ezt nagybb lángon, rövidebb idő alatt is abszolválni. Akármelyik megoldást is választod, ne hagyd magára. Kavargatást igényel. A víz után mehet hozzá a tej, kb deciliterenként, 10 percenként.  

 3. lépés

Mehet hozzá a 3 evőkanál eritrit. Addig főzd, míg meg nem puhulnak a szemek. Ha úgy ítéled meg, hogy nem elég krémes, akkor nyugodtan önts még rá tejet. Ízlés kérdése, ki hogyan szereti. 

4. lépés

A ribizli felét törd össze villával, majd a főzés utolsó 2-3 percében keverd hozzá a tejberizshez. A megmaradt szemek egy részét is óvatosan hozzáforgathatod, a többi pedig maradjon díszítéshez. Tálalás után szórd még meg kakaóporral, illetve friss mentalevelekkel. 

További receptek