Tápláló, vitamindús főétel

Az egészséges táplálkozás nem nehéz. Tervezést és tudatosságot igényel. De minden falat meghálálja a belefektetett munkát.

Jutalmazd magad!

Egészséges ételekkel, a testedre való odafigyeléssel. Mikor, ha nem most? Hiszen az üzletek polcai roskadásig tele friss zöldségekkel és gyümölcsökkel. Némi fantáziára van szükség, és csodálatos fogásokat készíthetünk szezonális alapanyagokból. Kiegészítve jó szénhidrátokkal és  telítetlen zsírsavakkal. 

 

Gluténmentesen

Hozzávalók (2 főre)

 

  • 1 dl quinoa
  • 1,5 dl víz
  • 1 db kápia paprika
  • 2 db lazacfilé
  • 2 db újhagyma
  • 1 fél fej jégsaláta
  • 3 db paradicsom
  • 2 db uborka
  • 4 db retek
  • 10 g növényi vaj
  • fél citrom leve
  • 1 maréknyi friss bazsalikom
  • olívaolaj
  • só, bors
  • magkeverék és balzsamecet (opcionális)

Moss meg alaposan minden zöldséget! Melegítsd elő a sütőt 220 fokra, közben vágd ketté a kápiapaprikát, tisztítsd meg a magoktól és a szárától. Rakd egy tepsibe a belsejével lefelé fordítva, majd mehet is a sütőbe.

A quinoát alaposan mosd át, nem csak szennyeződések, de a kesernyés íz elkerülése miatt is. A vizet forrald fel, majd öntsd hozzá ezt a tápláló álgabonát. Sózd meg, majd fedő alatt főzd negyed órát. A tűzről levéve kavard meg, majd hagyd állni még 10 percet a saját gőzében. Ha minden stimmel, akkor teljesen elfőtte a levét, a szemek pedig szépen elválnak egymástól. Ehhez kerül majd hozzá a megsült, a héjától megszabadított és apró csíkokra vágott kápia is, akárcsak a friss, egészben hagyott bazsalikomlevelek. Keverd össze az ízletes alapanyagokat, igény szerint még sózd és borsozd.

Az újhagymát, a jégsalátát, a retket, a paradicsomot és az uborkát vágd kisebb darabokra, majd az egészet keverd össze egy salátás tálban. Önts rá 2-3 evőkanál olívaolajat, szintén sózd és borsozd, illetve mehet hozzá a tápláló magkeverék is, ha nem felejtetted el felírni a bevásárlólistára. Pluszban balzsamecettel ízesítettem még. 

A lazacfiléket itasd szárazra egy papírtörlővel. Sózd, borsozd, majd a felhevített sütőben, illetve a felolvasztott vajon süsd meg mindkét oldalát. Közben a fél citrom levét nyomd rá. 

Gyors és egyszerű elkészíteni. A sütés és az aprítás folyamata pedig ki is kapcsolja a kattogó agyat egy háromnegyed óra erejéig. 

További receptek