Tápiókapuding

édes és zamatos szőlővel

Joggal trendi

Az elműlt években hódít a tápiókapuding. Kevés olyan egészségtudatos étterem vagy kávézó van, amelyik néha napján ne tüntetné fel legalább időszakosan a tápiókapudingot a desszertek listáján. Mitől lett ennyire népszerű? 

Gluténmentes. Ezért nem csak én imádom, de különböző diétákba is könnyen beilleszthető. Sokszor küzdök vashiánnyal, így még inkább ajánlott a fogyasztása számomra, hiszen magas a vas tartalma. Ezen kívül folsavban, mangánban és kálciumban is gazdag. A tápióka zsírtartalma alacsony, szénhidráttartalma pedig magas. Mértékkel mnden nap fogyasztható, azok számára is, akik szénhidrátszegény diétát folytatnak. 

 

Gluténmentes desszert

Hozzávalók (4 adag)

 

  • 5 ek tápiókagyöngy
  • 5 dl mandulatej
  • 1 dl víz
  • 1 ek eritrit
  • 1 ek vaníliaaroma
  • 170 g fehér szőlő
  • 1 tk méz
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 5 g vaj

A kasszava nevű növény gumójából nyert keményítőből, azaz a fehér gyöngyformájú tápiókából 5 evőkanállal szedj egy edénybe, majd áztasd be egy dl hideg vízbe, egy negyed órára.

Közben a szőlőszemeket mosd meg, majd vágd apró karikákra (videó lent). Egy serpenyőben olvaszd fel a vajat, mehet rá sülni a szőlő, ami máris ízesíthető a fahéjjal és a mézzel. Addig süsd, míg szépen karamellizálódik a gyümölcs leve és a méz (kb. 10-12 perc). 

Forrald fel a mandulatejet, majd add hozzá a beáztatott tápiókát.  Folyamatos kevergetés mellett főzd 15 percig, alacsony hőfokon. A fehér szemek szép lassan áttetsző gyöngyökké változnak, és megkapják a várt pudingállagot. A túzről lehúzva, keverd hozzá az eritritet és a vaníliát (mehet hozzá vaníliarúd is). 

Ha elkészült, még melegen szedd pohárkákba (én kettőbe kanalaztam most, de nyugodtan mehet négybe). A tetejét díszítsd, és persze ízesítsd a mézes-fahéjas szőlővel. 

Egészséges táplálkozás
Vegán és cukormentes

További receptek