Répatorta glutén- és laktózmentesen
Köszönet érte szeretett barátaimnak.
A desszert, ami érzelmileg tölt
A tavaly Húsvét (bár egy héttel előtte ünnepeltünk) baráti körben telt, teraszozással, sok napsütéssel, grillezéssel, szeretetben. Egy dolgot azóta is emlegetnek a barátaim: a mentes répatortámat. Hogy adhat-e mindez motivációt, elégedettséget, jóérzést és belső tüzet mindahhoz, amit elkezdtem most felépíteni? El sem tudjátok hinni, mennyire. A drága barátaimért pedig végtelenül hálás vagyok. Nem csak azért, mert több mint egy éve hízlalják a májamat a lassan szállóigévé vált répatortám hiányával, hanem a puszta létezésükért, hogy velük teljes az életem.
Úgyhogy répatortám receptjét ajánlom minden szerető baráti társaságnak, bármilyen alkalomból, amit együtt tudnak tölteni.
Hozzávalók
-
4 db tojás100 g cukor (vagy 200 g eritrit)1,5 dl kókuszolaj2 kávéskanál fahéj2 csapott kávéskanál szódabikarbóna
fél csomag gluténmentes sütőpor
3 kávéskanál útifűmaghéj liszt400 g répa1 citrom reszelt héja1 narancs reszelt héja és leve1 csipet sóKrém:500 g laktózmentes mascarpone2-3 evőkanál cukor (vagy 3-4 evőkanál eritrit, édes szájtól függően)fahéjszórásdekoráció (árvácska, ibolya, citromfű, mogyoró, dió stb.)
Elkészítés:
Tisztítsd meg, majd reszeld le a répákat.
A tojást és a cukrot (vagy eritritet) robotgép segítségével dolgozd krémessé, majd sorban mehet hozzá a többi alapanyag: a kókuszolaj, a sütőpor, a szódabikarbóna, a fahéj, az útifűmaghéj liszt, a só, a narancs leve, a citrom és a narancs reszelt héja. A répa is, amit nem kell a nedvességtartalmától megszabadítani, de ha mégis késztetést érzel rá, akkor a kinyomott levet is keverd hozzá a tésztához. Alaposan dolgozd ki, majd mehet hozzá a rizsliszt. Keverd össze, majd öntsd sütőpapírral kibélelt tortaformába (24 cm átmérőjű).
180 fokra előmelegített sütőben 40 percet süsd.
Ha kihűlt, vágd ketté. A mascarponét robotgéppel verd habosra, a cukor (vagy eritrit) hozzáadásával. Nem ezen fog múlni a sikeressége, de egy fél csomag habfixálót adhatsz hozzá. Felezd el a mascarponét. A fele mehet a torta közepébe, a másik része pedig a tetejére és az oldalára „takaró elemként”.
Ahogy látjátok a különböző verziókon (készült már néhány), díszítésként mehet rá virág (a kertből), zöldfűszer (pl. citromfű vagy menta), dió vagy mogyoró apró darabokra vágva, illetve fahéjszórás bőségesen.
További receptek
Barackos-kókuszos galette
A franciák kedvenc pitéje glutén-, cukor- és laktózmentes verzióban
Tápiókapuding, mézes-fahéjas szőlő
Napjaink egyik legtrendibb egészséges desszertje a te konyhádban is!
Lazac, kápiás quinoa, saláta
Nyár van. Minden roskadásig tele friss zöldségekkel. Most élvezzük ki.
Epres-citromos mascarpone torta
Szép és ízletes sütemény. Nyáron (is) ideális vendégváró.
Paradicsomos avokádó toast
Hétvégére vagy ráérősebb reggelekre egy finom kávé mellé. Egészséges, vitaminokkal és élettel teli. Az elkészítése és persze az elfogyasztása is örömmel tölt el.
Rusztikus brokkoli-répa korongok
Egészséges, mutatós vendégváró falatoknak is ideális lehet.
Az első
Elkezdem. Elindítom a saját gasztroblogomat. Fogadjátok szeretettel a gluténmentes recepteket, az írásaimat.