Répatorta glutén- és laktózmentesen

Köszönet érte szeretett barátaimnak.

A desszert, ami érzelmileg tölt

A tavaly Húsvét (bár egy héttel előtte ünnepeltünk) baráti körben telt, teraszozással, sok napsütéssel, grillezéssel, szeretetben. Egy dolgot azóta is emlegetnek a barátaim: a mentes répatortámat.  Hogy adhat-e mindez motivációt, elégedettséget, jóérzést és belső tüzet mindahhoz, amit elkezdtem most felépíteni? El sem tudjátok hinni, mennyire. A drága barátaimért pedig végtelenül hálás vagyok. Nem csak azért, mert több mint egy éve hízlalják a májamat a lassan szállóigévé vált répatortám hiányával, hanem a puszta létezésükért, hogy velük teljes az életem.

Úgyhogy répatortám receptjét ajánlom minden szerető baráti társaságnak, bármilyen alkalomból, amit együtt tudnak tölteni. 

 

a legszebb alkalmakra

Hozzávalók

  • 🥕 4 db tojás
    🥕 100 g cukor (vagy 200 g eritrit)
    🥕 200 g rizsliszt
    🥕 1,5 dl kókuszolaj
    🥕 2 kávéskanál fahéj
    🥕 2 csapott kávéskanál szódabikarbóna

    🥕 fél csomag gluténmentes sütőpor

    🥕 3 kávéskanál útifűmaghéj liszt
    🥕 400 g répa
    🥕 1 citrom reszelt héja
    🥕 1 narancs reszelt héja és leve
    🥕 1 csipet só
    Krém:
    🥕 500 g laktózmentes mascarpone
    🥕 2-3 evőkanál cukor (vagy 3-4 evőkanál eritrit, édes szájtól függően)
    🥕 fahéjszórás
    🥕 dekoráció (árvácska, ibolya, citromfű, mogyoró, dió stb.)

Elkészítés:

Tisztítsd meg, majd reszeld le a répákat.

A tojást és a cukrot (vagy eritritet) robotgép segítségével dolgozd krémessé, majd sorban mehet hozzá a többi alapanyag: a kókuszolaj, a sütőpor, a szódabikarbóna, a fahéj, az útifűmaghéj liszt, a só, a narancs leve, a citrom és a narancs reszelt héja. A répa is, amit nem kell a nedvességtartalmától megszabadítani, de ha mégis késztetést érzel rá, akkor a kinyomott levet is keverd hozzá a tésztához. Alaposan dolgozd ki, majd mehet hozzá a rizsliszt. Keverd össze, majd öntsd sütőpapírral kibélelt tortaformába (24 cm átmérőjű). 

180 fokra előmelegített sütőben 40 percet süsd. 

Ha kihűlt, vágd ketté. A mascarponét robotgéppel verd habosra, a cukor (vagy eritrit) hozzáadásával. Nem ezen fog múlni a sikeressége, de egy fél csomag habfixálót adhatsz hozzá. Felezd el a mascarponét. A fele mehet a torta közepébe, a másik része pedig a tetejére és az oldalára „takaró elemként”.

Ahogy látjátok a különböző verziókon (készült már néhány), díszítésként mehet rá virág (a kertből), zöldfűszer (pl. citromfű vagy menta), dió vagy mogyoró apró darabokra vágva, illetve fahéjszórás bőségesen. 

 

 

cukormentes verzióban
Húsvéti répatorta verzió

További receptek