Meggyes-túrós pite
Nem csak glutén-, de cukormentes is. Könnyed, hidegen fogyasztva isteni nyári desszert, vaníliafagyival kiegészítve egyenesen csodás.
Hozzávalók
- 5 db tojás
- 120 g eritrit
- 150 g ricotta
- 100 g rögös túró
- 5 ek rizsliszt
- 0,5 csomag gluténmentes sütőpor
- 1 kk fahéj
- egy csipet só
- 30 g kókuszolaj
- 30-35 szem meggy
- díszítéshez csokireszelék
A tojások sárgáját és fehérjét válaszd külön egy-egy edénybe. A sárgájához add hozzá az eritritet, majd keverd szép habosra egy kézi mixer segítségével. Ezután mehet hozzá a sütőpor, a só, a fahéj, a kókuszolaj. Szintén keverd össze. Ezután jöhetnek a tejtermékek: a ricottát még bátran dolgozd meg a mixerrel, a túrót már óvatosabban, hogy a kis rögök ne törjenek teljesen szét. A lisztet akár géppel, de inkább már fakanállal keverd hozzá óvatosan.
A tojásfehérjék eddig pihentek, de nekieshetsz ezek után. A letakarított (vagy másikra cserélt) mixerfejekkel verd kemény habbá, majd óvatos mozdulatokkal keverd hozzá a tésztánk várakozó alapjához. Mehet egy sütőpapírral kibélelt (nálam 24 cm-es) tortaformába. A tetejét szórd meg a kimagozott meggyel. 180 fokra előmelegített sütőben 40 percet süsd, de ha már barnul szépen a teteje, egy fapálcikát (fogvájó, saslikpálcika) szúrj bele tesztként, ugyanis ha nem ragad már rá a tészta, elkészült a könnyed nyári desszerted. Ha kihűl, csokireszelékkel díszíthető, vaníliafagyival is tálalható.
További receptek
Barackos-kókuszos galette
A franciák kedvenc pitéje glutén-, cukor- és laktózmentes verzióban
Tápiókapuding, mézes-fahéjas szőlő
Napjaink egyik legtrendibb egészséges desszertje a te konyhádban is!
Lazac, kápiás quinoa, saláta
Nyár van. Minden roskadásig tele friss zöldségekkel. Most élvezzük ki.
Epres-citromos mascarpone torta
Szép és ízletes sütemény. Nyáron (is) ideális vendégváró.
Paradicsomos avokádó toast
Hétvégére vagy ráérősebb reggelekre egy finom kávé mellé. Egészséges, vitaminokkal és élettel teli. Az elkészítése és persze az elfogyasztása is örömmel tölt el.
Rusztikus brokkoli-répa korongok
Egészséges, mutatós vendégváró falatoknak is ideális lehet.
Az első
Elkezdem. Elindítom a saját gasztroblogomat. Fogadjátok szeretettel a gluténmentes recepteket, az írásaimat.